Vanaf 1 januari 2021 wordt het verplicht om (bijna) energieneutraal te bouwen. BENG wordt dit genoemd: Bijna EnergieNeutraal Gebouw. Vanaf nu moeten gebouwen voldoen aan drie energieprestatie-indicatoren.
Midden Nederland Bouwingenieurs adviseert u graag op het gebied van energieprestatie en BENG. Voor meer informatie, vragen en advies over BENG kunt u contact met ons opnemen.
Energieprestatie van EPC naar BENG
EPC, de voormalige eis voor energieprestatie, is een eengetalswaarde en staat niet voor een concrete grootheid. Vanaf 1 januari 2021 gaat dat veranderen. In Nederland wordt de energieprestatie voor elke bouwaanvraag vanaf heden uitgedrukt in drie energieprestatie-indicatoren:
- BENG 1: energiebehoefte-indicator in kWh/m2
- BENG 2: primaire fossiele energie-indicator in kWh/m2
- BENG 3: aandeel hernieuwbare energie in %
BENG 1 staat voor de energiebehoefte van een gebouw: verwarming en koeling (onafhankelijk van aanwezige installaties). Thermische isolatie, zon-oriëntatie en kierdichtheid hebben hier bijvoorbeeld invloed op.
BENG 2 is het best voor te stellen als de energie-inhoud van de oorspronkelijke brandstof, bijvoorbeeld in de elektriciteitscentrale.
BENG 3 staat voor de hoeveelheid hernieuwbare energie die opgewekt wordt door het gebouw, door bijvoorbeeld zonnepanelen of -collectoren en omgevingswarmte uit bodem of lucht.
Definitieve BENG-eisen
In 2015 heeft de overheid de voorgenomen BENG-eisen gepubliceerd. Inmiddels zijn deze eisen achterhaald; in juni 2019 zijn de definitieve eisen vastgesteld. Bij het vaststellen van deze definitieve eisen is gekeken naar de kosten-batenverhouding en de stand van de techniek. Ook is rekening gehouden met de terugkoppeling uit de praktijk.
De grenswaarde is hoger bij woningen met een ongunstige geometrie en/of lichte bouwconstructie:
Hoewel de drie BENG-indicatoren sterk verschillen van de EPC, kent de achterliggende fysica natuurlijk veel overeenkomsten. De energiestromen in en aan een gebouw veranderen niet met een nieuwe eis; wel de manier waarop deze worden beoordeeld. Voor de berekeningen is door NEN een hele nieuwe bepalingsmethode ontwikkeld: NTA 8800.
Wijzigingen Rc-waarden
Ook de bepalingsmethode voor de warmteweerstand (Rc-waarde) wijzigt. Momenteel wordt de Rc-waarde berekend volgens NEN 1068, maar per 1 januari 2021 valt dit onder NTA 8800. De minimale Rc-waarden wijzigen naar:
- Rc vloer: ≥ 3,7 m2K/W
- Rc gevel: ≥ 4,7 m2K/W
- Rc dak: ≥ 6,3 m2K/W
Met de nieuwe rekenmethodiek (in NTA 8800) komen de rekenresultaten van de Rc-waardes iets hoger uit dan nu het geval is (volgens NEN 1068). Om in de nieuwe situatie aanpassingen in de constructieopbouw te voorkomen zijn naast de rekenmethode dus ook de eisen aangepast.
Energieneutraal in 2050
Er zijn grote stappen te nemen om in 2015 energieneutraal te zijn. Het lijkt niet haalbaar, maar dat is het wel degelijk. Samenwerking in de keten en uitwisseling van data tussen partijen zijn essentieel. In deze publicatie worden rekenvoorbeelden gegeven van verschillende woningen en gebouwen. Ook worden do’s en don’ts gegeven voor de BENG-berekening.
Meer informatie? Neem contact met ons op!