Stijgende energieprijzen zijn het gesprek van de dag. Bijna 60% van de Nederlandse huishoudens verwacht bij de volgende afrekening meer te gaan betalen voor gas en elektriciteit. Slechts een kleine groep van de huishoudens denkt juist minder te gaan betalen; deze groep heeft in de afgelopen periode geïnvesteerd in duurzame oplossingen.
“One-size-fits-all gaat niet op”
Het verduurzamen van een woning of bedrijfspand is maatwerk. Bij elke situatie past weer een ander plan van aanpak en een unieke oplossing. In dit artikel nemen we u mee in de verschillende mogelijkheden om uw pand te verduurzamen.
Midden Nederland Bouwingenieurs kan u adviseren over verduurzaming van uw pand. Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact met ons op!
Isolatie
2 van de 3 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Een slecht geïsoleerde woning zal veel warmte verliezen. Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.200 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde woning, heeft ongeveer 2.600 m3 gas per jaar nodig. Dat is ruim 2 keer zoveel!
Na-isolatie is op veel manieren mogelijk:
- Voorzetwanden
Hierbij wordt aan de binnenzijde van de gevel een wand geplaatst en voorzien van isolatiemateriaal. Een handig moment om voorzetwanden te plaatsen, is als u een kamer opknapt of gaat verbouwen. Een vergunning is niet nodig voor het plaatsen van een voorzetwand.

- Spouwmuurisolatie
Een spouwmuur bestaat uit 2 muren met een paar centimeter ruimte ertussen (de spouw). Die ruimte kun je laten vullen met isolatiemateriaal, bijvoorbeeld piepschuimbolletjes of glaswolvlokken. In de buitengevel worden gaten geboord in de voegen op ca. 1 meter afstand van elkaar. Na het vullen van de spouw worden de gaten weer dichtgemaakt.
- Gevelisolatie
Als het pand toe is aan een nieuwe en frisse uitstraling, dan is buitengevelisolatie met stuclaag een goede optie. Er wordt isolatie tegen de gevel gelijmd of geplugd, waarna dit wordt afgewerkt met gevelstuc. Bij voldoende buitenruimte kan een dikkere laag isolatie toegepast worden dan bij spouwmuurisolatie. Naast gevelstucwerk zijn er nog andere afwerkingsmogelijkheden.
- Isolerende dakfolie
Met meerlaagse isolatiefolie kan, zonder dat het dak heel ver omhoog komt, een dak geïsoleerd worden. De aansluiting op het dak van de buren of dakgoten is zodoende eenvoudig te realiseren. Naast isolatie van het dak dient de folie als extra waterdichte laag.
Bij een project in de vesting Heusden is dergelijke folie toegepast. Midden Nederland heeft voor deze woning het verbouwplan gemaakt.
Zonnepanelen/Zonnecollectoren
Na een flinke inhaalslag behoort Nederland inmiddels tot de Europese kopgroep als het gaat om het opwekken van zonne-energie. De stijgende energieprijzen zorgen voor nog meer interesse in zonnepanelen. Ook uw dak kan geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.
De overheid biedt verschillende regelingen aan voor het plaatsen van zonnepanelen:
- Salderingsregeling voor huishoudens en MKB
- Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++)
- Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Het plaatsen van zonnepanelen op daken van bedrijfshallen brengt risico’s met zich mee voor de verzekering van het pand. Vanwege brandgevaar en bezwijken van constructies zien verzekeraars er strenger op toe dat bij de installatie van zonnepanelen de voorschriften worden nageleefd. Wanneer zonnepanelen eenmaal liggen en niet voldoen aan de voorwaarden van de verzekeraar, loopt u risico op hoge aanpassingskosten of een onverzekerd pand.
Onze constructeurs verzorgen met regelmaat constructieberekeningen voor de plaatsing van zonnepanelen. Wilt u ook een constructieberekening laten maken? Neem dan contact met ons op.
Installaties
Ook op het gebied van installaties kunnen veel duurzame ingrepen gedaan worden. Bijvoorbeeld het vervangen van de CV-ketel door een (hybride) warmtepomp of het toepassen van een douche-WTW.
Hoe bepalen wat slim is?
Onze adviseurs kunnen u adviseren welke maatregelen op basis van gebouwtype, kosten, subsidies, etc. het meest opleveren. Daarnaast kunnen wij ook uw pand voorzien van een energielabel of BENG-berekening.
Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken: info@midden-nederland.com of 0183-442611.